Öljylämmityksen päivitys

Eräs viime vuosien suurista trendeistä talojen lämmityksessä on öljylämmityksen väheneminen. Joka vuosi yli 5000 öljylämmityskiinteistöä on vaihtanut lämmitysjärjestelmänsä toiseksi. Fossiilisen polttoaineen käytön vähentäminen tai siitä luopuminen on hyväksi niin kukkarolle kuin ilmastolle.

Öljylämmitys on edelleen hyvä ja energiatehokas lämmittää talo talven lämmityshuippuina. Kuitenkin kesällä sen hyötysuhde suhteessa vaihtoehtoisiin lämmitysmuotoihin on huono. Tämän vuoksi öljylämmittäjien kannattaa harkita erilaisia hybridilämmitysratkaisuja.

Öljylämmitystä päivittäessä tulee ensin arvioida nykyisen öljykattilan ja -polttimen ikä sekä kunto. Lisäksi öljysäiliön kunnon ja elinkaaren arviointi on tärkeä tieto.  Mikäli laitteistollasi on käyttöikää jäljellä vähintään 10 vuotta ja öljyn kulutus kohtuullisella tasolla kannattaa kattila yleensä säilyttää ja sen rinnalle miettiä lisälämmönlähde.

Jos haluat säilyttää öljylaitteiston…

Jos talosi vuotuinen öljynkulutus on suuri (yli 2500 litraa), ovat varteenotettavin vaihtoehto öljykattilan rinnalle ilma-vesilämpöpumppu, joka vähentää lämmityskustannuksia noin 60 %. Lämpöpumppu siirtyy automaattisesti öljylle jos ulkolämpötila menee esimerkiksi alle -18 asteen. Öljykattilan rinnalle asennettava ilma-vesilämpöpumppu kustantaa kokonaisuudessaan noin 7500 €, ja tyypillinen investoinnin takaisinmaksuaika on 5-6 vuotta.

Jos nykyinen öljynkulutuksesi on pienehkö (alle 2000 litraa), voidaan öljykattilan rinnalle asentaa aurinkokeräimet. Näin saat tuotettua taloosi lämpimän käyttöveden öljyn asemesta auringolla keväästä syksyyn. Tämä ratkaisu pienentää öljynkulutusta n.500 litraa vuodessa ja tyypillinen investoinnin takaisinmaksuaika on vajaat 10 vuotta.

Jos öljylaitteistosi alkaa olemaan ehtoo puolella…

Kun lämmitysjärjestelmä päätetään tehdä kokonaan uusiksi, kannattaa kartoittaa kaikki käytettävissä olevat lämmönlähteet. Jos talon öljynkulutus on ollut suuri, tehdään valinta yleensä ilma-vesilämpöpumpun ja maalämpöpumpun välillä. Purettavan öljykattilan tilalle asennettavan ilma-vesilämpöpumppupaketin hinta asennettuna on noin 12 500€. Vastaava maalämpöpumppu on hinnaltaan 4000 – 5000 € kalliimpi. Etelä-Suomessa suurempi investointi maalämpöön ei välttämättä kannata, sillä sen käyttökustannukset ovat vain 5-10 % pienemmät. Maalämpö on parempi vaihtoehto suurempiin kiinteistöihin tai Pohjois-Suomeen, jossa on talvet ovat kylmemmät.

Puukiuas tai takka mukaan vesikiertoiseen lämmönjakoon?

Päivitettäessä lämmitysjärjestelmää kartoitamme asiakkaamme kanssa kaikki käytettävissä olevat lämmönlähteet. Edellä mainittujen vaihtoehtojen lisäksi öljylämmityksen rinnalle voidaan kytkeä vesikiertoinen takka tai kiuas. Varsinkin jos talossasi on puulämmitteinen sauna, kannattaa se ottaa osaksi vesikiertoista lämmönjakoa.

Haluatko tietää, kuinka sinun talosi lämmitysjärjestelmä saataisiin kuntoon? Jätä soittopyyntö, niin otamme sinuun yhteyttä. Tai soita itse numeroon 050-301 7431!

Lehtiartikkeleita kohteistamme

Lue lisää siitä, miten asiakkaamme ovat vähentäneet öljyn kulutustaan.

 

Ota yhteyttä

Kari Balk
Kari Balk
Energia-asiantuntija
puh. 050-301 7431
[email protected]