Ilma vesilämpöpumppu

Ilma vesilämpöpumppu eli VILP ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen lämpöpumpun avulla vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Saneerauskohteissa ilma-vesilämpöpumpulla on mahdollista pienentää lämmityslaskua jopa 60 % sähkö- ja öljylämmityksen rinnalle tai tilalle asennettuna. Edustamiamme valmistajia ovat Jäspi, Nibe ja CTC.

Ilmavesi lämpöpumppu sopii sekä uudis- että saneerauskohteisiin. VILP:n hankintaa kannattaa harkita, kun

  • kokonaisenergiankulutus on lähtötilanteessa vähintään 25 000 kWh
  • talossa on vesikiertoinen lämmönjako
  • kiinteistö sijaitsee Jyväskylän eteläpuolella

Jos talossasi on öljylämmitys, voit lukea täällä lisää asioista, joita sinun kannattaa ottaa huomioon päivittäessäsi järjestelmää.


Ilma vesilämpöpumppu – hinta asennettuna

Ilma-vesilämpöpumpun valinta ja mitoitus riippuu monesta asiasta. Siksi kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen ajoissa ja pyytää apua vaihtoehtojen vertailussa. Ohessa on esitelty tyypillisiä vaihtoehtoja sisältäen arviomme hinta ja asennus kustannuksista. Asennuksesta saa luonnollisesti kotitalousvähennystä.


Usein kysytyt kysymykset

Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu?

Ilmavesilämpöpumppu on varteenotettava vaihtoehto kalliimmalle maalämmölle varsinkin Etelä-Suomessa, missä talvi on leuto. VILP:n energiantuotto on vuositasolla vain 5-10 %  vastaavaa maalämpöpumppua pienempi, mikä on pieni suhteessa investoinnissa tulevaan 20-40 % säästöön. Lisäksi ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa paikkoihin, joissa maaperän laadun tai tontin koon takia maalämmön hyödyntäminen on mahdotonta tai kallista.

Kysy meiltä asiasta lisää niin teemme kohteellesi tarkemman investointilaskelman sisältävän tarjouksen. Lisää teemasta voit lukea myös oheisesta lehtiartikkelista.

Voiko VILP:ä käyttää talon viilennykseen?

Usein ilma-vesilämpöpumppuja markkinoidaan sopivaksi myös omakotitalojen jäähdytyskäyttöön. Helpointa tämä olisi tehdä lattialämmityksen kautta, minkä ongelma on kuitenkin epämiellyttävältä tuntuva kylmä lattia. Viilennys voidaan toteuttaa käyttämällä erillisiä puhallinkonvektoreita, mitkä edellyttävät erillisen putkistopiirin asentamista viilennykselle. Kustannus tällaiselle viilennysjärjestelmälle tulee yleensä huomattavasti kalliimmaksi kuin hankkia yksi erillinen ilmalämpöpumppu.

Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa vähemmän energiaa silloin kun lämmitystarve on suurimmillaan. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa vertailla laitteiden lämpötehoa varsinkin kylmemmissä – 7 °C:n ja – 15 °C:n ulkolämpötiloissa, koska silloin lämmitystehon tarve on suuri ja myös säästöt energialaskussa ovat suurimmat. Esimerkiksi kauttamme saatavan CTC Ecoair 400 ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde -7°C pakkasilla on yli 3.

Käytännössä kaikkien ilma-vesilämpöpumppujen pakkasraja on noin 20 astetta. Siksi järjestelmän rinnalla tarvitaan toista lämmönlähdettä. Varajärjestelmänä voidaan käyttää energiavaraajassa olevia sähkövastuksia, vesikiertotakkaa tai vesikiertokiuasta. Jos sinulla on iso talo ja asut pohjoisemmassa, kannattaa harkita myös maalämpöpumppua.