Ilma vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu eli VILP ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen lämpöpumpun avulla vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Saneerauskohteissa ilma-vesilämpöpumpulla on mahdollista pienentää lämmityslaskua jopa 60 % sähkö- ja öljylämmityksen rinnalle tai tilalle asennettuna. Edustamiamme valmistajia ovat Jäspi ja CTC.

Ilma vesilämpöpumppu sopii sekä uudis- että saneerauskohteisiin. VILP:n hankintaa kannattaa harkita, kun

  • energiankulutus on vähintään 20 000 kWh tai 2000 litraa öljyä
  • talossa on vesikiertoinen lämmönjako

Jos talossasi on öljylämmitys, voit lukea täällä lisää asioista, joita sinun kannattaa ottaa huomioon päivittäessäsi järjestelmää.Usein kysytyt kysymykset

Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu?

Ilmavesilämpöpumppu on varteenotettava vaihtoehto kalliimmalle maalämmölle varsinkin Etelä-Suomessa, missä talvet on leutoja. VILP:n energiantuotto on vuositasolla vain 5-10 %  vastaavaa maalämpöpumppua pienempi. Lisäksi ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa paikkoihin, joissa maaperän laadun tai tontin koon takia maalämmön hyödyntäminen on mahdotonta tai kallista.

Kysy meiltä asiasta lisää niin teemme kohteellesi tarkemman investointilaskelman sisältävän tarjouksen. Lisää teemasta voit lukea myös oheisesta lehtiartikkelista.

Voiko VILP:ä käyttää talon viilennykseen?

Usein ilma-vesilämpöpumppuja markkinoidaan sopivaksi myös omakotitalojen jäähdytyskäyttöön. Helpointa tämä olisi tehdä lattialämmityksen kautta, minkä ongelma on kuitenkin epämiellyttävältä tuntuva kylmä lattia. Viilennys voidaan toteuttaa käyttämällä erillisiä puhallinkonvektoreita, mitkä edellyttävät erillisen putkistopiirin asentamista viilennykselle. Kustannus tällaiselle viilennysjärjestelmälle tulee yleensä huomattavasti kalliimmaksi kuin hankkia yksi erillinen ilmalämpöpumppu.

Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa vähemmän energiaa silloin kun lämmitystarve on suurimmillaan. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaa vertailla laitteiden lämpötehoa varsinkin kylmemmissä – 7 °C:n ja – 15 °C:n ulkolämpötiloissa, koska silloin lämmitystehon tarve on suuri ja myös säästöt energialaskussa ovat suurimmat. Esimerkiksi kauttamme saatavan CTC Ecoair 400 ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde -7°C pakkasilla on yli 3.

Käytännössä kaikkien ilma-vesilämpöpumppujen pakkasraja on noin 20 astetta. Siksi järjestelmän rinnalla tarvitaan toista lämmönlähdettä. Varajärjestelmänä voidaan käyttää energiavaraajassa olevia sähkövastuksia, vesikiertotakkaa tai vesikiertokiuasta. Jos sinulla on iso talo ja asut pohjoisemmassa, kannattaa harkita myös maalämpöpumppua.